Op uitnodiging van SCEG komt op bevrijdings dag, maandag 5 mei, Evert de Graaf, vice voorzitter van de Stichting Oktober 44 naar Genemuiden. De Graaf zal het een en ander vertellen over de gebeurtenissen in het oorlogsjaar 1944 in Putten.
Na de inval op 10 mei 1940 door de nazi’s en de vlucht van Koningin Wilhelmina en de regering naar Londen, brak de bezettingstijd aan.
In de eerste oorlogsjaren nam het gewone leven zijn loop. Na begin 1943, de val van Stalingrad, ontstond er een grimmige situatie.
De Duitsers traden steeds harder op tegen het toenemende verzet. Met name na de Slag om Arnhem, Operatie Market Garden. In het buitengebied tussen Putten, Voorthuizen en Nijkerk opereerden meerdere verzetsgroepen.
In de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 pleegde een verzetsgroep tussen Nijkerk en Putten, bij de Oldenallersebrug, een aanslag op een auto van de Wehrmacht. Dit leidde tot de razzia van 1 en 2 oktober, een daad van afschrikking van de nazi’s. De Graaf vertelt in zijn uiteenzetting, waarom er 660 mannen werden gedeporteerd en velen van hen stierven in Duitse concentratiekampen, waarheen ze afgevoerd werden, waarom Putten nooit de (inter)nationale bekendheid heeft gekregen als Lidice (T-S) en Oradour (Fr.) en Putten altijd in verband wordt gebracht met de aanslag op Rauter.
  • Tijd: maandagavond 5 mei 2014, 19.30 uur, 3 euro incl. koffie/thee.
  • plaats: kerkzaal in wooncentrum de  Meente, Genemuiden
 

Comments are closed.

Op zoek naar iets?

Gebruik onderstaande zoekoptie:


Nog steeds niet gevonden wat u zocht? Contact ons gerust en mail ons uw vraag.

Aanbevolen!

Een aantal interessante links: